Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при

...
Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при
Коментари Харесай

Съдът обяви действията на разследващите за незаконосъобразни

„ Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е осъществено при по този начин наречения наложителен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват изискванията за необходимост. Проверката е почнала на 10 декември предходната година ". Това сподели Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов на ексклузивен брифинг в централата на партия ГЕРБ. 

Той бе безапелационен, че липсват две съществени предпоставки, без които съдът не може да утвърди каквито и да е протоколи по този случай.

Първо, неналичието на необходимост и второ неналичието на подготвеност, сподели юристът. И даде образец, че в практиката необходимост се ползва при залавянето на наркобанди.

„ Да ви напомня още веднъж процедурата. Проверката е почнала на 10 декември предходната година. Трите лица се явиха непринудено пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички заложени въпроси. Нека напомня, че инспекцията се прави по сигнал на „ Боец ”, в който се съдържат единствено материали от обществените мрежи. Те не съдържат единствено обяваване на неща, които Васил Божков неведнъж в медиите е посочвал в продължение на две години ", сподели Менков..

" Защо проверяващите са се насочили единствено към случая с него, няма по какъв начин да знам. На 17 от инспекцията, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските чиновници е трябвало да изпратят материалите в СГП, с цел да може тя да вземе решение на разположение ли са задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане ”, разясни юристът. 

По думите му, според закона, следствието за закононарушения, осъществени от членове на Министерски съвет, може да се извърши единствено от следователи.

Адвокат Менков заяви, че в дома на Севделина Арнаудова, служителите на реда са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й щерка. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли облекла и даже рисунките на момиченцето. 

Пари са конфискувани от вкъщи на Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. От къщата на Бойко Борисов не е конфискувано нищо. Това обяви адвокат Менко Менков на ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ във връзка развиването на събитията след ареста на тримата за 24 часа от Министерство на вътрешните работи предходната седмица.

Според Менков, дейностите на чиновниците на вътрешното ведомство са незаконосъобразни и конфискуваните средства следва да бъдат възобновени.

" От дома на госпожа Арнаудова са конфискувани бележник, както споделих, бележник, на който написа " Борисов ", конфискувани са рекламни материали с лика на Бойко Борисов от предишни предизборни акции предходната година и е конфискуван приветствен адрес от господин Васил Божков до госпожа Арнаудова персонално. Той е конфискуван като доказателство по делото, което изяснява по какъв начин един изнудван човек поздравява един от изнудващите за празник и за някакъв мотив - за Нова година или за Коледа ", иронизира юристът. 

" И в този момент към този момент всички тези движимости и предмети, конфискувани от Арнаудова и от Горанов, не съставляват материални доказателства по делото след произнасянето на съда и те в действителност се намират в патримониума на Главна дирекция " Национална полиция " без правно съображение. Т.е. те са длъжни да ги върнат и ние ще отправим такова искане да бъдат върнати, макар че те нямат кой знае каква стойност. Ако прокуратурата и следователите, които бъдат избрани за проверяващи и пожелаят тези неща, които са конфискувани и които към този момент се явяват незаконосъобразно конфискувани и се намират там без правно съображение, да им бъдат предоставени, допускам, че моите клиенти ще дадат единодушие непринудено да им ги предадат, с цел да могат те да станат още веднъж доказателство по делото ", изясни Менко Менков. 

След въпрос за парите, иззети от Севделина Арнаудова, Менков сподели: " Взети са 200 $, по памет ви изтъквам, 100 рубли, не знам какъв брой стотин крони. Това са пари от командировки, които тя е посещавала в качеството си на пиар, и някакви персонални пари. Тези парички в този момент би трябвало да й се върнат. Това е. Не е нелегално да имаш пари. "

Изводът от всичко това е, че съдът е оповестил за незаконосъобразни дейностите на проверяващите, акцентира той.

Попитан какво е конфискувано от Владислав Горанов, юристът съобщи: " От господин Горанов също са конфискувани някакви парични средства, които са на, доколкото разбрах от него, на комерсиалното му сдружение, в което той прави консултантска активност. "

Менко Менков изясни и че Борисов, Горанов и Арнаудова не са обвинени, тъй че прокуратурата не била длъжна да уведомява тях или него за каквото и да било.

По мотив задържането на тримата за 24 часа в четвъртък против петък, към този момент били направени тъжби. Те щели да бъдат подадени в Административен съд-София град. Производството било на две инстанции. До края на деня Менков очаквал да събере подписите на клиентите си, с цел да подаде жалбите на следващия ден сутринта. 

" Утре сутринта ще внесем преписките в Административния съд и ще желаеме чисто юридически да се произнесе по законосъобразността на задържането, защото съгласно нас то е незаконосъобразно ", разгласи той.

Преди изказването на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от СГП претенции за правосъдна глоба по осъществените процесуално-следствени дейности по претършуване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП заяви, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани наново, само че към този момент от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР